Jak już kiedyś pisałam, zupy kremy często przygotowuję, ponieważ są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale można użyć do ich sporządzenia warzywa, które akurat znajdują się pod ręką. Tak było i tym razem. Z tych warzyw, którymi dysponowałam z dodatkiem serów, które pozostały mi po ostatniej imprezie przygotowałam naprawdę pyszną zupę krem, która na pewno przypadnie wam do gustu.
Składniki:
1 mniejszy brokuł
mała cukinia
mała marchewka
1 ziemniak
mała cebula
łyżka masła klarowanego
1/2 l bulionu warzywnego
50 g ser gouda pokrojonego w kostkę
50 g sera Bavaria blue
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
W garnku stopić masło, a następnie wrzucić rozdrobnione warzywa i przesmażyć. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Dodać sery i gotować do ich rozpuszczenia. Następnie całość zblendować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz