Z moimi znajomymi często dyskutujemy na temat menu, dlatego w ten sposób pozyskuję wiele nowych przepisów na różnego rodzaju sałatki. Tak było i tym razem. Koleżanka nie tylko poczęstowała mnie nie znaną mi dotąd sałatką śledziową, ale i podała mi przepis na prostą w wykonaniu sałatką, która swym smakiem na pewno zaskoczy nie raz moich gości.
Składniki:
4 solone filety śledziowe
1 czerwona cebula
2 jajka
4 większe ogórki konserwowe
1 puszka czerwonej fasoli
pieprz
3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Śledzie zamoczyć na godzinę, odcedzić, lekko osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dodać szczyptę soli, a następne trochę powyciskać, aby cebula trochę zmiękła. Dorzucić do miski ze śledziami. gotowane jajka na twardo obrać i pokroić w kostkę i razem z ogórkami konserwowymi pokrojonymi w kostkę przełożyć do miski z pozostałymi składnikami. Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy. Przełożyć na sitko i przepłukać zimną wodą. Następnie wrzucić do pozostałych składników. Dodać majonez, pieprz i wymieszać. Sałatkę przykryć i wstawić na parę godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz