reklama

wtorek, 22 października 2024

Sałatka śledziowa z cebulą czerwoną i fasolką czerwoną

 

Z moimi znajomymi często dyskutujemy na temat menu, dlatego w ten sposób pozyskuję wiele nowych przepisów na różnego rodzaju sałatki. Tak było i tym razem. Koleżanka nie tylko poczęstowała mnie nie znaną mi dotąd sałatką śledziową, ale i podała mi przepis na prostą w wykonaniu sałatką, która swym smakiem na pewno zaskoczy nie raz moich  gości. 

Składniki:

4 solone filety śledziowe 

1 czerwona cebula

2  jajka

4 większe ogórki konserwowe

1 puszka czerwonej fasoli 

pieprz

3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Śledzie zamoczyć na  godzinę, odcedzić, lekko osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dodać szczyptę soli, a następne  trochę powyciskać, aby cebula trochę zmiękła.  Dorzucić do  miski ze śledziami. gotowane jajka na twardo obrać i pokroić w kostkę i razem z ogórkami  konserwowymi pokrojonymi w kostkę przełożyć do miski z pozostałymi składnikami. Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy. Przełożyć na sitko i przepłukać zimną wodą. Następnie wrzucić do pozostałych składników. Dodać majonez, pieprz i wymieszać. Sałatkę przykryć i wstawić na parę godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz