reklama

piątek, 6 września 2024

Bakłażan a la kotlet schabowy

Co raz więcej osób poszukuje przepisów na wegetariańskie potrawy. Wśród nich jestem i ja, ponieważ w rodzinie mamy też takie osoby i coraz częściej staram się przygotować coś dobrego  na przeróżne spotkania. Wiadomo, że takie dania nie muszą być monotonne, bo z wielu warzyw można można przygotować naprawdę pyszne dania, chociażby ten wspaniały w smaku bakłażan a la kotlet schabowy, który gorąco polecam, nie tylko wegetarianom.

 

Składniki:

2 bakłażany

oliwa

pieprz

sól ziołowa

pieprz ziołowy

jajko

mąka

bułka tarta

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć, osuszyć, a następnie ponakłuwać skórkę widelcem, a następnie polać oliwą i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Piec bakłażany przez 25 minut, lub do momentu, aż skóra stwardnieje. W trakcie pieczenia obróć bakłażana 1 – 2-krotnie. Upieczonego bakłażana odłożyć do ostygnięcia, a następnie ułożyć na ręczniku papierowym. Po tym czasie zdjąć skórkę zostawiając ogonek. Obranego bakłażana  odsączyć na ręczniku papierowym nakrywając go dwoma kawałkami ręcznika i delikatnie odcisnąć. Następnie delikatnie rozgnieć go widelcem tworząc wachlarz.  Doprawić przyprawami. Tak przygotowane bakłażany panierować, a następnie smażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Można serwować z surówką. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz