Co raz więcej osób poszukuje przepisów na wegetariańskie potrawy. Wśród nich jestem i ja, ponieważ w rodzinie mamy też takie osoby i coraz częściej staram się przygotować coś dobrego na przeróżne spotkania. Wiadomo, że takie dania nie muszą być monotonne, bo z wielu warzyw można można przygotować naprawdę pyszne dania, chociażby ten wspaniały w smaku bakłażan a la kotlet schabowy, który gorąco polecam, nie tylko wegetarianom.
Składniki:
2 bakłażany
oliwa
pieprz
sól ziołowa
pieprz ziołowy
jajko
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, osuszyć, a następnie ponakłuwać skórkę widelcem, a następnie polać oliwą i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Piec bakłażany przez 25 minut, lub do momentu, aż skóra stwardnieje. W trakcie pieczenia obróć bakłażana 1 – 2-krotnie. Upieczonego bakłażana odłożyć do ostygnięcia, a następnie ułożyć na ręczniku papierowym. Po tym czasie zdjąć skórkę zostawiając ogonek. Obranego bakłażana odsączyć na ręczniku papierowym nakrywając go dwoma kawałkami ręcznika i delikatnie odcisnąć. Następnie delikatnie rozgnieć go widelcem tworząc wachlarz. Doprawić przyprawami. Tak przygotowane bakłażany panierować, a następnie smażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Można serwować z surówką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz