reklama

wtorek, 16 lipca 2024

Zupa porowa z dodatkiem sera Bavaria Blu

 

Ostatnio robiłam przegląd w lodówce i znalazłam jeszcze białe części pora, które doskonale nadają się na zupę krem. Tym bardziej, że miałam do dyspozycji starty ser gouda no i oczywiście główny składnik tej zupy, który nadaje jej niepowtarzalnego smaku, czyli ser Bavaria Blu .  Z tych składników wyszła zupa, którą mogę śmiało polecić wszystkim tym, którzy poszukują przepisów na takie  wyjątkowe w smaku zupy, które mogą serwować na wszelkiego rodzaju uroczystościach rodzinnych. 

Składniki: 

3 kawałki jasnej cęści pora

3 ziemniaki

2 ząbki czosnku

2 Łyżki masła klarowanego

3 szklanek bulionu warzywnego

100 g startego sera gouda

50 g sera Bavaria Blu 

1/2 szklanka śmietanki do zup Rama

Sól 

 pieprz 

szczypta gałki muszkatałowej

natka pietruszki posiekana

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać masło, a następnie wrzucić pokrojony  w pół plasterki por, posiekany czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeszcze raz przesmażyć. Zalać bulionem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać sery i gotować na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą. Dodać śmietankę izblendować na gadki krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Serwować z pieczywem i posypaną drobno posiekaną natką pietruszki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz