Ostatnio robiłam przegląd w lodówce i znalazłam jeszcze białe części pora, które doskonale nadają się na zupę krem. Tym bardziej, że miałam do dyspozycji starty ser gouda no i oczywiście główny składnik tej zupy, który nadaje jej niepowtarzalnego smaku, czyli ser Bavaria Blu . Z tych składników wyszła zupa, którą mogę śmiało polecić wszystkim tym, którzy poszukują przepisów na takie wyjątkowe w smaku zupy, które mogą serwować na wszelkiego rodzaju uroczystościach rodzinnych.
Składniki:
3 kawałki jasnej cęści pora
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 Łyżki masła klarowanego
3 szklanek bulionu warzywnego
100 g startego sera gouda
50 g sera Bavaria Blu
1/2 szklanka śmietanki do zup Rama
Sól
pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło, a następnie wrzucić pokrojony w pół plasterki por, posiekany czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeszcze raz przesmażyć. Zalać bulionem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać sery i gotować na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą. Dodać śmietankę izblendować na gadki krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Serwować z pieczywem i posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz