reklama

piątek, 5 lipca 2024

Piersi z kurczaka zapiekane pod warzywną pierzynką

Ostatnio brakuje mi już pomysłów na piersi z kurczaka, dlatego przy każdej okazji podpytuję znajomych, rodzinę, czy mają jakieś ciekawe przepisy, których ja jeszcze nie wykorzystałam. I taki właśnie przepis ostatnio dostałam od sąsiadki. Tak zachwalała tą potrawę, że musiałam się przekonać, czy faktycznie jest taka wyjątkowa w smaku. Muszę przyznać, że miała rację. Piersi z kurczaka są soczyste, a pierzynka z warzyw dodaje im fenomenalnego smaku. Dlatego śmiało mogę je polecić. 

Składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka

 100 g sera żółtego tartego

1/4 papryki czerwonej

 1/4 papryki żółtej

por  kawałek jasnej części

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 3 łyżki majonezu

Sól

pieprz

papryka słodka mielona

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka obrać z błonek i tłuszczyku, a następnie ponacinać w kratę. Natrzeć z obydwuch stron przyprawami i odstawić na godzinę. W między czasie do miseczki wsypać potarty ser, pokrojony w piórka por, pokrojone w małą kosteczkę papryki, posiekaną natkę pietruszki. a koniec dodać majonez i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć piersi z kurczaka, a następnie równomiernie nałożyć przygotowaną pierzynkę. apiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z ziemniakami i surówką. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz