O takiej zupie nie dawno słyszałam i postanowiłam przygotować ją po swojemu. Zastępując groch soczewicą uzyskałam wyjątkową w smaku zupę, która zaskoczyła swoim smakiem moją rodzinkę. Nie chcieli uwieżyć, że zupa z soczewicy, za którą raczej nie przepadali może tak smakować.
Składniki:
1/2 kg soczewicy zielonej
30 dkg boczku wędzonego
2 szt. kiełbasy cienkiej wędzonej
3 ziemniaki
1 marchewka
majeranek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Soczewicę wypłukać w ciepłej wodzie, a następnie razem z boczkiem gotować do miękkości. Boczek wyjąc i pokroić. Następnie obrać marchewkę i potrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do soczewicy i gotować do miękkości. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do całości. Doprawić solą, pieprzem i wsypać sporą ilość majeranku. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz