reklama

czwartek, 2 maja 2024

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i kaparami


Rozmawiając z naszym kolegą pochodzącym z Włoch dowiedzieliśmy się, że u nich makaron je się na co dzień na różne sposoby. Chodzi o to ,by potrawa była prosta i szybka w przygotowaniu. Kiedyś będąc u niego zaprezentował nam popisowe danie, smak którego całkowicie mnie zaskoczył, tym bardziej, że nie przepadam za tuńczykiem w oleju. W ten sposób przygotowany makaron okazał się obłędny w smaku i na stałe zagości w naszej kuchni.

składniki :

300 g makaronu  

3 pomidory

puszka tuńczyka w oleju

3 łyżeczki kaparów 

1 cebula 

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

papryka chili w proszku

oliwa 

Sposób przygotowania:

Pomidory obrać ze skórki, a następnie pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić obrany i przekrojony ząbek czosnku i chwilę go przesmażyć, by oddał swój smak i po krótkim czasie go usunąć. Na aromatyczną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę przesmażyć by zmiękła. Dodać pokrojone pomidory i odrobinę papryki chili i dusić. Dodać kapary i przemieszać, ewentualnie można dodać odrobinę wody z makaronu. Na koniec dodać tuńczyka wraz z olejem, przemieszać i chwilę razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron, jeszcze raz przemieszać i chwilę razem podgrzewać. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz