Żołądki drobiowe uwielbiam, ale tylko takie ugotowane w osolonej wodzie i zawsze traktowałam je jako przekąskę. Oprócz mojej siostry nikt nie zabierał się za ten specjał. Jednak ostatnio stwierdziłam, że warto było by przygotować zupę z żołądków, którą zachwalają nasi znajomi, a ja nie wyobrażałam sobie jak może smakować. I o dziwo tak przygotowana zupa okazała się fenomenalna w smaku i naprawdę godna polecenia wszystkim tym, którzy są przeciwnikami drobiowych podrobów, głównie żołądków.
Składniki:
500 g żołądków drobiowych
1 marchewka
1 cebule
kawałek selera
kawałek pora
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu
sól
kawałek imbiru
1/2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżkę koncentratu pomidorowego
1 łyżka majeranku
1 łyżkę mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 duże łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Żołądki drobiowe oczyścić, pokroić , a następnie wrzucić do garnka z zimną wodą. Dodać obrany i pokrojony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, kulki pieprzu, płaska łyżka soli, pół cebuli, kawałek selera, kawałek pora i kawałek imbiru. Gotować do miękkości żołądków. Gdy żołądki są miękkie należy wyjąć wszystkie warzywa. A w ich miejsce dodać startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. W międzyczasie pokroić pozostałą cebulę i podsmażyć ją na patelni z roztopionym masłem klarowanym, a następnie wsypać słodką paprykę, wymieszać i chwilę razem smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodać 1 łyżkę mąki pszennej, przesmażyć. Dodać wywar z zupy, dokładnie wymieszać zasmażkę i wlać do zupy. Gotować około 5 minut. W między czasie do miseczki wbić jajko, dodać śmietanę i razem dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać, by powstało ciasto na kluseczki, które łyżeczką dorzucamy do gorącej zupy. Na koniec dodać majeranek, ewentualnie doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz