Ostatnio mój małżonek, który przeszedł na zdrowsze menu, ciągle podsyła mi przepisy na wszelkiego rodzaju potrawy, Jednak to ja rządzę w kuchni i wybieram to co jest dobre zarówno dla niego jak i dla mnie, choćby z tego względu, że nie będę gotować dwóch obiadów. Jeśli chodzi o tą pastę to od razu zdecydowałam się ją przygotować, bo byłam bardzo ciekawa jej smaku. Muszę przyznać, że pasta okazała się fantastyczna w smaku. Można stosować ją również jako smarowidło zastępujące masło na kanapkach, a następnie obłożyć je szynką, czy pomidorkiem.
Składniki:
2 szklanki łuskanego słonecznika
pęczek czosnku niedźwiedziowego
oliwa
3 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Słonecznik wypłukać, a następnie zamoczyć w zimnej wodzie najlepiej na noc. Następnego dnia, przecedzić i razem z czosnkiem niedźwiedzim i pozostałymi składnikami zblędować na gładką pastę. Oliwy dodać tyle, aby powstała gładka pasta. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz