reklama

środa, 17 kwietnia 2024

Placki ziemniaczane z Burratą

 

Burrata to ser, który doskonale sprawdza się jako prosta przekąska. Ja jednak postanowiłam ten wyjątkowy w smaku ser wykorzystać do zaserwowania go z plackami ziemniaczanymi w towarzystwie pomidorów. Tak przygotowane danie obiadowe okazało się wyjątkowe w smaku, a co najważniejsze zaskoczyło mojego męża i córkę, że tak można zaserwować zwykłe, każdemu znane placki ziemniaczane.

Składniki:

ser burrata

kilka pomidorków

1 kg ziemniaków

1 jajko

1/2 cebuli

maka pszenna

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Obrać ziemniaki i jedną cebulę. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a dwa ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Dodać całe jajko i wymieszać. Dodać około 3/4 szklanki pszennej mąki i dokładnie wymieszać. Doprawić sola i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać około pół szklanki oleju i smażyć placki z obu stron na złocisty kolor. Podawać z serem i pomidorkami. Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz