Burrata to ser, który doskonale sprawdza się jako prosta przekąska. Ja jednak postanowiłam ten wyjątkowy w smaku ser wykorzystać do zaserwowania go z plackami ziemniaczanymi w towarzystwie pomidorów. Tak przygotowane danie obiadowe okazało się wyjątkowe w smaku, a co najważniejsze zaskoczyło mojego męża i córkę, że tak można zaserwować zwykłe, każdemu znane placki ziemniaczane.
Składniki:
ser burrata
kilka pomidorków
1 kg ziemniaków
1 jajko
1/2 cebuli
maka pszenna
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki i jedną cebulę. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a dwa ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Dodać całe jajko i wymieszać. Dodać około 3/4 szklanki pszennej mąki i dokładnie wymieszać. Doprawić sola i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać około pół szklanki oleju i smażyć placki z obu stron na złocisty kolor. Podawać z serem i pomidorkami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz