Przepis ten dostałam od mojej koleżanki, która śledzie uwielbia i co jakiś czas podrzuca mi nie tylko przepis, ale również poczęstunek w postaci różnego rodzaju śledzi przygotowanych przez nią. Stwierdziłam,że takie śledzie będą w sam raz na święta wielkanocne. Tym bardziej, że moja rodzina uwielbia śledzie, a zwłaszcza nasz zięć Piotrek. Tak przygotowane śledzie z dodatkiem marynowanych pieczarek okazały się przepyszne i godne polecenia.
Składniki:
4 płaty śledzi solonych
słoiczek marynowanych pieczarek
cebula
natka pietruszki
1/3 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Śledzie zamoczyć na godzinę,odcedzić, lekko osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem. Pieczarki pokroić w kostkę, a natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać, zalać olejem, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Tak przygotowane śledze przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Można przechowywać je 5 dni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz