reklama

poniedziałek, 26 lutego 2024

Sałatka z krewetkami, awokado i serem buratta

 

Pisałam już o sałatce z dodatkiem krewetek, ale tym razem postanowiłam przygotować moją wersję dodając nowe składniki takie jak ogórek zielony, inny rodzaj pomidorów, no i oczywiście ser buratta, który zagościł po raz pierwszy w naszej kuchni i okazał się fenomenalny w smaku.

Składniki:

100 g krewetek koktajlowych

kilka listków sałaty masłowej

1/2 ogórka zielonego

4-5 pomidorków mini Roma

1 dojrzałe awokado

1 płaska łyżka masła

2 ząbki czosnku

białe wino

sól

pieprz

Składniki na sos:

2 łyżki oliwy

Sok z limonki,

Łyżeczka miodu,

Łyżeczka musztardy chrzanowej

sól 

pieprz

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w małym słoiczku. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojony w plasterki  czosnek. Przesmażyć, a następnie  dodać  krewetki,  sól, pieprz i podlać białym winem. Dusić  około 2 minut. Sałatę porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzu. Obrane awokado pokroić w kostkę, pomidorki  na ćwiartki. Na koniec dodać krewetki wraz z sosem z patelni. Delikatnie przemieszać i oblać przygotowanym sosem. Tak przygotowaną sałatkę zaserwowałam z serem buratta. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz