Pisałam już o sałatce z dodatkiem krewetek, ale tym razem postanowiłam przygotować moją wersję dodając nowe składniki takie jak ogórek zielony, inny rodzaj pomidorów, no i oczywiście ser buratta, który zagościł po raz pierwszy w naszej kuchni i okazał się fenomenalny w smaku.
Składniki:
100 g krewetek koktajlowych
kilka listków sałaty masłowej
1/2 ogórka zielonego
4-5 pomidorków mini Roma
1 dojrzałe awokado
1 płaska łyżka masła
2 ząbki czosnku
białe wino
sól
pieprz
Składniki na sos:
2 łyżki oliwy
Sok z limonki,
Łyżeczka miodu,
Łyżeczka musztardy chrzanowej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w małym słoiczku. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojony w plasterki czosnek. Przesmażyć, a następnie dodać krewetki, sól, pieprz i podlać białym winem. Dusić około 2 minut. Sałatę porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzu. Obrane awokado pokroić w kostkę, pomidorki na ćwiartki. Na koniec dodać krewetki wraz z sosem z patelni. Delikatnie przemieszać i oblać przygotowanym sosem. Tak przygotowaną sałatkę zaserwowałam z serem buratta. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz