reklama

piątek, 16 lutego 2024

Pulpeciki cielęce w sosie koperkowym

 

Pulpety, klopsy, czy pulpeciki na stałe zagościły w naszym menu. Jednak takie jak polecam Wam dziś zagościły pierwszy raz w naszej kuchni, a to za sprawą, że przygotowane są z cielęciny zmielonej prze ze mnie w moim nowym nabytku, jakim jest MULTIMINCER , czyli w podręcznym , wielofunkcyjnym blenderze do mięsa i warzyw. Tym razem nie przygotowałam sosu w osobnym naczyniu, tylko zagęściłam bulion, w którym gotowały się pulpeciki. Wyszło pysznie. 

Składniki na pulpety:

600 g cielęciny zmielonej

1/2 cebuli

1 jajko

bułka kajzerka zamoczona i wyciśnięta

sól

pieprz 

pieprz ziołowy

dodatkowo:

1 1/2 l bulionu warzywnego

pęczek koperku

250 ml śmietany 30%

2 łyżki mąki

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wymieszać, a następnie uformować pulpeciki trochę większe od orzecha włoskiego. Pulpeciki wrzucić do gotującego się bulionu i na małym ogniu gotować do wypłynięcia pulpecików. W między czasie  w słoiczku rozmieszać mąkę ze śmietaną ,dodać parę łyżek gorącego bulionu, dokładnie rozmieszać i wlać do bulionu. Gotować, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany koperek i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowane pulpeciki zaserwowałam z kaszą gryczaną. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz