Pulpety, klopsy, czy pulpeciki na stałe zagościły w naszym menu. Jednak takie jak polecam Wam dziś zagościły pierwszy raz w naszej kuchni, a to za sprawą, że przygotowane są z cielęciny zmielonej prze ze mnie w moim nowym nabytku, jakim jest MULTIMINCER , czyli w podręcznym , wielofunkcyjnym blenderze do mięsa i warzyw. Tym razem nie przygotowałam sosu w osobnym naczyniu, tylko zagęściłam bulion, w którym gotowały się pulpeciki. Wyszło pysznie.
Składniki na pulpety:
600 g cielęciny zmielonej
1/2 cebuli
1 jajko
bułka kajzerka zamoczona i wyciśnięta
sól
pieprz
pieprz ziołowy
dodatkowo:
1 1/2 l bulionu warzywnego
pęczek koperku
250 ml śmietany 30%
2 łyżki mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wymieszać, a następnie uformować pulpeciki trochę większe od orzecha włoskiego. Pulpeciki wrzucić do gotującego się bulionu i na małym ogniu gotować do wypłynięcia pulpecików. W między czasie w słoiczku rozmieszać mąkę ze śmietaną ,dodać parę łyżek gorącego bulionu, dokładnie rozmieszać i wlać do bulionu. Gotować, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany koperek i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowane pulpeciki zaserwowałam z kaszą gryczaną. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz