Jak już niejednokrotnie pisałam często przygotowuję potrawy z piersi z kurczaka, ale staram się, żeby za każdym razem było to coś innego. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis, który dostałam od znajomej. Ona i jej rodzina była zachwycona jej smakiem i dlatego tak mnie zachęcała do jej przygotowania. I miała rację kotlety z kurczaka zapiekane na cebuli zaserwowane z ziemniakami i surówką z białej kapusty po chińsku okazały się pysznym daniem obiadowym godnym polecenia.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz ziołowy
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka rozkroić tak by powstały 4 kotlety, które delikatnie rozbić. Przygotować marynatę do mięsa z mąki ziemniaczanej i przypraw, a następnie dokładnie obtoczyć mięso i odstawić na co najmniej 1/2 godziny. W między czasie pokroić w półplasterki dwie cebule, a następnie ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Cebulę doprawić solą i pieprzem. Na cebuli ułożyć piersi z kurczaka. Trzecią cebulę zblendować wraz z czosnkiem, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos rozsmarować na mięsie. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 50 minut do zrumienienia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz