Ostatnio mąż był w odwiedzinach u syna i synowej w Polsce i tam miał okazję jeść różne dania wegetariańskie, które preferuje nasz syn. Między innymi Tagliatelle z łososiem i brokułami, które bardzo mu smakowało. Dlatego postanowiłam, że i to danie wprowadzę do naszego menu. Oczywiście jak zawsze trochę je zmodyfikowałam, ponieważ nie miałam tych samych składników, chodziło o ser feta, który jest zupełnie inny niż w Niemczech i zastąpiłam go śmietanką.
Składniki:
mały brokuł
100 g wędzonego łososia
mała cebula
średnia cebula
2oo ml śmietanki do sosów
sól
pieprz
olej do smażenia
makaron
Sposób przygotowania:
Brokuł podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie al dente, a następnie odcedzić i odłożyć. Cebulę pokroić w piórka wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Chwilę przesmażyć. Dodać przyprawy, 1/2 szklanki wody, przykryć i dusić do miękkości. Odkryć, odparować nadmiar wody, a następnie wlać śmietanę i chwilę gotować do zgęstnienia sosu. Na koniec dodać brokuły, wymieszać. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane brokuły zaserwować z makaronem, a na koniec dodać pokrojonego łososia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz