reklama

poniedziałek, 27 listopada 2023

Najlepsza zupa z dyni


Jak już kiedyś pisałam, co jakiś czas będę eksperymentować z zupą z dyni.  Tak się też stało. Tym razem postanowiłam dodać zielone jabłko i marokańską przyprawę Ras el Hanout, które spowodowały, że zupa uzyskała nieziemski smak i w ten sposób stała się godna polecenia. 

Składniki:

por 

mała dynia 

1 l rosołu

zielone jabłko 

200ml mleka

olej

cebula

śmietana gęsta

Sól

pieprz 

pieprz ziołowy

1/2 łyżeczki Ras el Hanout (przyprawa marokańska)

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać olej, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę przesmażyć, dodać pokrojony w półplasterki por i jeszcze chwilę smażyć. Gdy cebula i por lekko się zrumienią wlać rosół i mleko. Do wywaru dodać  obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz obrane i pokrojone jabłko.  Gotować do miękkości warzyw. Na sam koniec zmiksować zupę. Doprawić solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i Ras el Hanout. Można zaserwować z kleksem gęstej śmietany. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz