Jak już nie raz pisałam uwielbiam przeróżne sałatki, dlatego zawsze przed zbliżającymi się uroczystościami rodzinnymi przygotowuję je, by potem zaserwować gościom. Ostatnio przypomniała mi się sałatka, którą zrobiła dawno temu nasza starsza córka. Była to to sałatka z kurczakiem, sałatą, pomidorami, papryką i ogórkami. Jednak w tej sałatce jest najważniejszy sos na bazie soku ananasowego, który powoduję jej fenomenalny, niezapomniany smak.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
kilka listków sałaty
2 pomidory
1 papryka czerwona
1/2 ogórka wężowego
Składniki na sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
3 łyżki soku ananasowego
sól
pieprz
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej w słoiku.
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnego na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Dokładnie obsmażyć, wyjąć z patelni i odłożyć. Sałatę porwać na małe kawałki i wrzucić do miski. Ogórek zielony pokroić w kostkę, a następnie wraz z pokrojonymi pomidorami i papryką dorzucić do sałaty. Dodać obsmażone mięso. Na koniec wlać przygotowany sos i wymieszać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz