Gruszki w occie, czy śliwki w occie to przetwory dotąd mi nie znane, ale obracając się w różnym towarzystwie, mam okazję poznać nowe smaki i przetwory. Kiedyś za moich czasów z gruszek robiło się tylko kompot i nikt nie pomyślał, żeby owoce dodać do potraw mięsnych, czy sałatek.
Składniki:
1 kg gruszek twardych
2 szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
goździki
cynamon do smaku
Sposób przygotowania:
Gruszki obrałać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Tak przygotowane gruszki zalać wodą i dodać sok z cytryny żeby nie ściemniały. W międzyczasie w garnku zagotować wodę z cukrem i octem, a następnie wrzucić gruszki i chwilę gotować. Gruszki przełożyć do wyparzonych słoików, wrzucić po 4 gożdziki i zalać zalewą. Na koniec do każdego słoika dodać odrobinę cynamonu. Słoiki pasteryzować 20 minut od zagotowania wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz