reklama

czwartek, 26 października 2023

Gruszki w occie

Gruszki w occie, czy śliwki w occie to przetwory dotąd mi nie znane, ale obracając się w różnym towarzystwie, mam okazję poznać nowe smaki i przetwory. Kiedyś za moich czasów z gruszek robiło się tylko kompot i nikt nie pomyślał, żeby owoce dodać do potraw mięsnych, czy sałatek.


Składniki:

1 kg gruszek twardych

2 szklanki wody

1 łyżeczka soku z cytryny

1 szklanka octu 10%

1 szklanka cukru

goździki 

cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

Gruszki  obrałać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Tak przygotowane gruszki zalać wodą i dodać sok z cytryny żeby nie ściemniały.  W międzyczasie w garnku zagotować wodę z cukrem i octem, a następnie wrzucić gruszki i chwilę gotować. Gruszki przełożyć do wyparzonych słoików, wrzucić po 4 gożdziki i zalać zalewą. Na koniec do każdego słoika dodać odrobinę cynamonu. Słoiki pasteryzować 20 minut od zagotowania wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz