reklama

wtorek, 10 października 2023

Śliwki w occie

O śliwkach w occie dowiedziałam się nie dawno, mając okazję spróbować je w sałatce śledziowej, która okazała się fenomenalna w smaku, ale nie o tym teraz chciałam pisać. Takie śliwki doskonale nadają się do sałatek, czy pieczeni na zimno. Dlatego warto je przygotować, by urozmaicić ich smakiem wiele potraw. 

Składniki:

1 kg śliwek węgierek twardszych

0,5 szklanki octy 10 %

3 szklanki wody

1 szklanka cukru

10 goździków

Sposób przygotowania:

Śliwki umyć, a następnie ponakłuwać wykałaczką w kilku miejscach i włożyć do słoików. Ocet z wodą, cukrem i goździkami zagotować. Odstawić z ognia, by zalewa przestygła. Taką zalewą zalać przygotowane śliwki. Następnego dnia ocet zlać , podgrzać i zalać owoce. Czynność należy powtarzać przez trzy dni. W ostatnim dniu zalewę odcedzić z przypraw, zagotować, a następnie gorącą zalać owoce, dokładnie wytrzeć brzeg słoja, zakręcić i odwrócić  do góry dnem. Tak przygotowane śliwki bez pasteryzacji mogą stać nawet jeden rok.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz