reklama

czwartek, 10 sierpnia 2023

Patisony nadziewane

Patisony nie są mi obce, jednak znam je tylko pod postacią marynowaną, czy jako dodatek do lecza. Jednak teraz, kiedy zostałam obdarowana patisonami doskonale nadającymi się do nadziewania, musiałam wypróbować przepis, który już dawno czekał w kolejce. i oto dzisiaj nastąpił ten moment. Patisony nadziewane farszem, który robię do gołąbków duszone w sosie pomidorowym okazały się rewelacyjne w smaku, dlatego śmiało mogę je polecić. 

Składniki:

4 mniejsze patisony

50 dkg mięsa mielonego mieszanego

1 torebki ryżu

średnia cebula

15 dkg słoniny wędzonej

1,5 l soku pomidorowego w kartonie

sól

pieprz 

pieprz ziołowy

sos sojowy

liść laurowy

ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować według przepisu producenta. Słoninę wędzoną stopić, a następnie zeszklić na niej pokrojona drobno cebulę. Ryz, mięso cebulę dokładnie wymieszać i dobrze doprawić .Z patisonów odciąć  górną część, usunąć gniazda nasienne, a następnie nałożyć ciasno nadzienie mięsno-ryżowe. Włożyć do  garnka, zalać sokiem pomidorowym doprawionym solą, pieprzem. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 50 min. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz