reklama

piątek, 14 lipca 2023

Udka kurczaka zapiekane na ziemniakach i kapuście spiczastej

 

Takie dania jak to bardzo lubię przygotowywać, bo nie trzeba cały czas stać przy garach. Już kiedyś zrobiłam piersi z kurczaka zapiekane na kapuście, które były bardzo smaczne, dlatego tym razem postanowiłam dodać jeszcze ziemniaki, dodatkowe przyprawy i w ten sposób otrzymałam pyszne danie obiadowe za jednym zamachem, które mogę śmiało polecić. 

Składniki:

4 udka z kurczaka

1 kg ziemniaków

kapusta szpiczasta

200 g boczku wędzonego

2 listki laurowe

4 kulki ziela angielskiego

1 cebula

koperek

250 ml ciepłej wody

200 ml słodkiej śmietanki

przyprawa do ziemniaków

sól

pieprz

pieprz ziołowy

Składniki marynaty:

pół szklanki oleju

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania 

Wszystkie składniki  marynaty dokładnie wymieszać. Udka z kurczaka dokładnie umyć i włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ósemki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć ziemniaki, które wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą, przyprawą do ziemniaków i  połową pokrojonego boczku. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, dodać posiekany koperek, pieprz i sól, wymieszać, a następnie przełożyć na ziemniaki. Resztę boczku ułożyć na kapuście, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Patelnię  wstawić na gaz, wlać łyżkę oleju  i podsmażyć mięso na złoty kolor z obu stron. Podsmażone mięso ułożyć na wierzch kapusty. Na patelnię z pozostałością oleju po smażeniu wlać wodę , dodać śmietankę, odrobinę soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki. Wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem zalać kurczaka.  Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się mięso ładnie przyrumieniło. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz