Takie dania jak to bardzo lubię przygotowywać, bo nie trzeba cały czas stać przy garach. Już kiedyś zrobiłam piersi z kurczaka zapiekane na kapuście, które były bardzo smaczne, dlatego tym razem postanowiłam dodać jeszcze ziemniaki, dodatkowe przyprawy i w ten sposób otrzymałam pyszne danie obiadowe za jednym zamachem, które mogę śmiało polecić.
Składniki:
4 udka z kurczaka
1 kg ziemniaków
kapusta szpiczasta
200 g boczku wędzonego
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 cebula
koperek
250 ml ciepłej wody
200 ml słodkiej śmietanki
przyprawa do ziemniaków
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Udka z kurczaka dokładnie umyć i włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ósemki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć ziemniaki, które wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą, przyprawą do ziemniaków i połową pokrojonego boczku. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, dodać posiekany koperek, pieprz i sól, wymieszać, a następnie przełożyć na ziemniaki. Resztę boczku ułożyć na kapuście, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Patelnię wstawić na gaz, wlać łyżkę oleju i podsmażyć mięso na złoty kolor z obu stron. Podsmażone mięso ułożyć na wierzch kapusty. Na patelnię z pozostałością oleju po smażeniu wlać wodę , dodać śmietankę, odrobinę soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki. Wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem zalać kurczaka. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się mięso ładnie przyrumieniło. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz