reklama

środa, 28 czerwca 2023

Tortilla z porem zapiekana w piekarniku

 

Nie tak dawno przygotowałam na obiad naleśniki z porem, które okazały się rewelacyjne w smaku, dlatego też postanowiłam tym razem wykorzystać taki sam farsz do sporządzenia tortilli. Pomysł okazał się bardzo dobry, bo tak przygotowane tortille okazały się fenomenalnym daniem. I jeszcze jedno, do tej pory nikt nie wpadł na to, aby takim farszem nadziać tortille. Jednym słowem, jest to mój autorski przepis.

  

Składniki:

5 szt. tortilli

Składniki na farsz:

2 średnie pory sałatkowe

1 mniejsza cebula

100 g sera gouda startego na tarce

50 g sera wędzonego rolada bystrzycka

2 łyżki kwaśnej śmietany

sól

pieprz

pieprz ziołowy

curry

gałka muszkatołowa

olej

Sposób przygotowania farszu:

Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę  i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojone w pół krążki pory, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Dodać przyprawy, śmietanę i dokładnie wymieszać. a koniec dodać starte sery, wymieszać i smażyć, aż sery się rozpuszczą, a następnie odstawić do wystygnięcia.

Sposób przygotowania tortilli:

Tortille rozłożyć, a następnie nałożyć farsz. Zawijać jak krokiety. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą tortillę położyć po dwa paski sera żółtego. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 min. Do chwili rozpuszczenia sera. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz