Nie tak dawno przygotowałam na obiad naleśniki z porem, które okazały się rewelacyjne w smaku, dlatego też postanowiłam tym razem wykorzystać taki sam farsz do sporządzenia tortilli. Pomysł okazał się bardzo dobry, bo tak przygotowane tortille okazały się fenomenalnym daniem. I jeszcze jedno, do tej pory nikt nie wpadł na to, aby takim farszem nadziać tortille. Jednym słowem, jest to mój autorski przepis.
Składniki:
5 szt. tortilli
Składniki na farsz:
2 średnie pory sałatkowe
1 mniejsza cebula
100 g sera gouda startego na tarce
50 g sera wędzonego rolada bystrzycka
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
pieprz ziołowy
curry
gałka muszkatołowa
olej
Sposób przygotowania farszu:
Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojone w pół krążki pory, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Dodać przyprawy, śmietanę i dokładnie wymieszać. a koniec dodać starte sery, wymieszać i smażyć, aż sery się rozpuszczą, a następnie odstawić do wystygnięcia.
Sposób przygotowania tortilli:
Tortille rozłożyć, a następnie nałożyć farsz. Zawijać jak krokiety. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą tortillę położyć po dwa paski sera żółtego. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 min. Do chwili rozpuszczenia sera. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz