reklama

środa, 19 lipca 2023

Gulasz drobiowy z fasolką, marchewką, cukinią w sosie curry

Często zastanawiam się co jeszcze mogę przygotować z piersi z kurczaka, które najczęściej goszczą w naszej kuchni. A wszystko to przez zmianę naszego menu. Teraz najczęściej gości u nas drób, warzywa i ryby. Dlatego przepisy, które znajduję, całkowicie  modyfikuję i wychodzi takie danie jak dzisiaj. Mąż jest zachwycony smakiem, a ja zastanawiam się co wymyślę następnym razem, by zaskoczyć moją połówkę. 

Składniki:

pierś z kurczaka

400 g zielonej fasolki szparagowej

1 marchewka

1/2 małej cukinii

sos sojowy

Składniki marynaty:

5 łyżek jogurtu naturalnego

3 łyżki oleju

5 łyżek curry

1 łyżka kurkumy

1 łyżka papryki słodkiej mielonej

1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 

szczypta cynamonu

sól

pieprz

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania marynaty:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,  włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok 2 godz. Fasolkę obrać, pokroić na drobniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie al dente. Mięso wraz z marynatą przesmażyć, dodać startą na dużych oczkach marchewkę i cukinię, dodać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości mięsa. Na koniec dodać odcedzoną fasolkę, doprawić sosem sojowym i chwilę jeszcze dusić. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z ryżem, suto obsypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz