Często zastanawiam się co jeszcze mogę przygotować z piersi z kurczaka, które najczęściej goszczą w naszej kuchni. A wszystko to przez zmianę naszego menu. Teraz najczęściej gości u nas drób, warzywa i ryby. Dlatego przepisy, które znajduję, całkowicie modyfikuję i wychodzi takie danie jak dzisiaj. Mąż jest zachwycony smakiem, a ja zastanawiam się co wymyślę następnym razem, by zaskoczyć moją połówkę.
Składniki:
pierś z kurczaka
400 g zielonej fasolki szparagowej
1 marchewka
1/2 małej cukinii
sos sojowy
Składniki marynaty:
5 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
5 łyżek curry
1 łyżka kurkumy
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
szczypta cynamonu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok 2 godz. Fasolkę obrać, pokroić na drobniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie al dente. Mięso wraz z marynatą przesmażyć, dodać startą na dużych oczkach marchewkę i cukinię, dodać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości mięsa. Na koniec dodać odcedzoną fasolkę, doprawić sosem sojowym i chwilę jeszcze dusić. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z ryżem, suto obsypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz