Ostatnio często przewija się ten przepis na różnych grupach kulinarnych, a ja otrzymałam go od mojej koleżanki, która lubi takie nowości i potem przekazuje je mnie. Byłam bardzo ciekawa smaku tych niezwykłych kotletów i mimo zapewnień mojej koleżanki musiałam niezwłocznie je przygotować i przekonać się czy są naprawdę warte polecenia. Otóż mogę śmiało polecić te przepyszne kotlety, które zaserwowane z ajwarem stanowią doskonałe danie obiadowe.
Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 główki kapusty szpiczastej
70 g boczku wędzonego
1/2 cebuli
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
bułka tarta do obtaczania kotletów
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić i stopić na patelni. dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem przesmażyć. Kapustę drobno poszatkować, dodać do stopionego boczku z cebulą i razem przesmażyć do miękkości kapusty, cały czas mieszając, ewentualnie dodać trochę gorącej wody. Doprawić solą i pieprzem i pozostawić do przestudzenia, a następnie dodać do przeciśniętych ziemniaków. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej i drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kotlety, które panierować w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz