Od dawna miałam ochotę na łososia smażonego, tym bardziej, że dostałam od mojej sąsiadki przepis na ryż z smażonym łososiem. Tak mi to danie zachwalała, że nie mogłam się powstrzymać od wypróbowania go. Jak już dawno pisałam nie przepadam za rybami, zwłaszcza takimi panierowanymi, jednak to danie okazało się nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim wyjątkowe w smaku. Łosoś usmażony na masełku był soczysty, a zaserwowany z ryżem smażonym i surówką stanowił wyjątkowe, godne polecenia danie obiadowe.
Składniki:100 g ugotowanego ryżu
1 cebula
większy kawałek pory
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka w proszku słodka
2 kawałki świeżego łososia
olej
klarowane masło
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, a następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i w pół plasterki por, przesmażyć dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. W między czasie ugotować ryż al dente z dodatkiem soli. Tak ugotowany ryż dodać do uduszonej cebuli i pora. Razem przesmażyći na koniec dodać łyżkę masła,przyprawy i wymieszać. W między czasie łososia przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać klarowane masło, a następnie położyć łososia skórą do dołu i smażyć na rumiano z dwóch stron. Podawać razem zryżem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz