reklama

sobota, 3 czerwca 2023

Mini serniczki z truskawkami

Mając do dyspozycji pół wiaderka sera białego postanowiłam przygotować mini serniczki pieczone w formie na mufinki. Jeśli chodzi o spód to początkowo chciałam zrobić go z ciastek okrągłych, ale stwierdziłam, że lepiej zrobić to z rozdrobionych herbatników z masłem. Tym bardziej, że serniczki będą pieczone. Tak przygotowane serniczki okazały się pysznym dodatkiem do niedzielnej kawki. 

Składniki na spód:

100 g herbatników maślanych

50 g masła

Składniki na masę serową:

500 g sera z wiaderka

2 jajka

1 budyń waniliowy bez cukru

100 g cukru

skórka starta z 1/2 cytryny

Dodatkowe składniki:

mus truskawkowy

truskawki

Sposób przygotowania:

Herbatniki rozdrobnić na piasek, a następnie dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. W formie na muffinki umieścić papilotki. Herbatniki z masłem rozłożyć do papilotek i ugnieść na dnie, a następnie formę ostawić. Ser, cukier, skórkę z cytryny, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wyłożyć  do papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem nałożyć na każdy serniczek po łyżce musu truskawkowego i udekorować truskawkami według własnego pomysłu. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz