reklama

wtorek, 13 czerwca 2023

Chłodnik pomidorowy po mojemu

 

Chłodnik to najlepsza zupka na upalne dni, kiedy nie sposób jest stanie przy gorącej kuchni. Zresztą kiedyś już pisałam jak chłodnik znalazł się w naszym menu. Oj, jak dawno go nie przygotowywałam i zastanawiam się dlaczego? Tym bardziej, że teraz mamy dojście do wszystkich warzyw, czy to z ogródka naszych znajomych, krewnych, czy chociażby z handelka. Dlatego postanowiłam, że chłodniki będą gościć u nas przez całe lato i to w różnych wersjach. 

Składniki:

500 ml maślanki

300 ml jogurtu

3 łyżki ketchupu

kilka pomidorków koktajlowych tych większych

1/2 ogórka wężowego

pęczek rzodkiewek

mała papryka czerwona

garść szczypiorku

garść koperku

sol  

pieprz 

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Maślankę wymieszać z jogurtem. Dodać ketchup i ponownie wymieszać .Ogórek obrać i potrzeć na tarce z dużymi oczkami, pomidory umyć i pokroić w ćwiartki, rzodkiewki umyć i potrzeć na tarce również z dużymi oczkami. To samo zrobić z  papryką czerwoną. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać sól i pieprz, pieprz ziołowy do smaku. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz