Chłodnik to najlepsza zupka na upalne dni, kiedy nie sposób jest stanie przy gorącej kuchni. Zresztą kiedyś już pisałam jak chłodnik znalazł się w naszym menu. Oj, jak dawno go nie przygotowywałam i zastanawiam się dlaczego? Tym bardziej, że teraz mamy dojście do wszystkich warzyw, czy to z ogródka naszych znajomych, krewnych, czy chociażby z handelka. Dlatego postanowiłam, że chłodniki będą gościć u nas przez całe lato i to w różnych wersjach.
Składniki:
500 ml maślanki
300 ml jogurtu
3 łyżki ketchupu
kilka pomidorków koktajlowych tych większych
1/2 ogórka wężowego
pęczek rzodkiewek
mała papryka czerwona
garść szczypiorku
garść koperku
sol
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Maślankę wymieszać z jogurtem. Dodać ketchup i ponownie wymieszać .Ogórek obrać i potrzeć na tarce z dużymi oczkami, pomidory umyć i pokroić w ćwiartki, rzodkiewki umyć i potrzeć na tarce również z dużymi oczkami. To samo zrobić z papryką czerwoną. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać sól i pieprz, pieprz ziołowy do smaku. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz