Ostatnio przygotowałam placki ziemniaczane i pozostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotować nową wersję placków ziemniaczanych. Mając do dyspozycji cukinię azjatycką opal i czerwoną paprykę zdecydowałam, aby zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, wrzucić do ciasta ziemniaczanego i stworzyć zupełnie coś nowego. Muszę przyznać, że w pełni udało mi się osiągnąć sukces, bo rodzinka była zachwycona tym nowym smakiem placków ziemniaczanych.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
1/2 cebuli
mąka pszenna
czerwona papryka
żółta papryka
cukinia azjatycka opal
sól
świeżo zmielony pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki i cebulę. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a dwa ziemniaki, cukinię i papryki na tarce o dużych oczkach. Dodać całe jajko i wymieszać. Dodać około 3/4 szklanki pszennej mąki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzać około pół szklanki oleju i smażyć placki z obu stron na złocisty kolor. Ja lubię placki ze śmietaną. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz