4 duże ziemniaki
500 g mięsa mielonego wieprzowego
200 ml pasaty pomidorowej
1/2 cebuli
2 średniej wielkości cukinie
kulka sera mozzarella
przyprawa do ziemniaków
sól
pieprz do smaku
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodać mięso mielone i dokładnie je przesmażyć. Dodać pasatę pomidorową, przyprawy i dokładnie wymieszać. Odstawić. Ziemniaki ugotować w mundurkach al dente, a po wystudzeniu obrać i pokroić je w plastry. Cukinię umyć i pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie układać warstwami ziemniaki, które obsypać przyprawą do ziemniaków i solą. Rozłożyć połowę mięsa mielonego, plastry cukinii,które delikatnie posolić. Na cukinię rozłożyć plastry ziemniaków, reszta mięsa mielonego, cukinie. Ostatnia warstwa to ziemniaki obsypane przyprawą do ziemniaków i solą, Na koniec ułożyć plastry sera mozzarella. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około 30 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz