reklama

środa, 12 kwietnia 2023

Zapiekanka z cukinii, ziemniaków, mięsa mielonego i mozzarelli

Dzisiaj nie miałam kompletnie pojęcia, co przygotować na jutrzejszy  obiad, bo jak już pisałam w poprzednich postach, lubię planować z wyprzedzeniem. Po przejrzeniu zamrażalki i spiżarki stwierdziłam, że mogę wykorzystać mięso mielone i cukinie, które zostały mi po sporządzeniu innej potrawy.  Jednak pomysł na zapiekankę podsunął mi mój mąż, który stwierdził, że zapiekanka w moim wydaniu na pewno będzie smaczna. I miał rację bo wyszła wyśmienita w smaku i naprawdę godna poleceniu. Składniki:

4 duże ziemniaki

500 g mięsa mielonego wieprzowego

200 ml pasaty pomidorowej

1/2  cebuli

2 średniej wielkości cukinie

kulka sera mozzarella

przyprawa do ziemniaków 

sól

pieprz do smaku

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodać mięso mielone i dokładnie je przesmażyć. Dodać pasatę pomidorową, przyprawy i dokładnie wymieszać. Odstawić. Ziemniaki  ugotować w mundurkach al dente, a po wystudzeniu obrać i pokroić je w plastry. Cukinię umyć i pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie układać warstwami ziemniaki, które obsypać przyprawą do ziemniaków i solą. Rozłożyć połowę mięsa mielonego, plastry cukinii,które delikatnie posolić. Na cukinię rozłożyć plastry ziemniaków,  reszta mięsa mielonego, cukinie. Ostatnia warstwa to ziemniaki obsypane przyprawą do ziemniaków i solą,  Na koniec ułożyć plastry sera mozzarella. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około 30 minut. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz