Robiłam już pasztet z cukinii, pasztet z jajek, ale o tym pasztecie słyszałam pierwszy raz. Jakoś nie byłam do niego przekonana, ale tak mnie zainspirował ten przepis, że nie mogłam się powstrzymać od wypróbowania go. Szczęśliwym trafem znalazłam w mojej spiżarce potrzebne produkty i zabrałam się do dzieła. Jeśli mam być szczera to muszę Wam oznajmić, że pasztet wyszedł doskonały w smaku, co też potwierdził mój mąż.
Składniki:
500 g ciecierzycy z puszki
1 cebula drobno pokrojona
2 małe marchewki starte na dużych oczkach
1 łyżka masła
50 g płatków owsianych błyskawicznych
1 jajko
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i marchewkę, lekko posolić, smażyć na małym ogniu , cały czas mieszając przez około 3 minuty. Dodać czosnek, kmin, imbir, łyżkę wody i razem wszystko wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Odstawić do przestygnięcia. Ciecierzycę dokładnie odcedzić, dodać pozostałe składniki, a następnie wszystko dokładnie zblendować blenderem. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, wyrównać powierzchnię, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 45 – 50 minut. Wyjąć z piekarnika, odłożyć do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny. Podajemy pokrojony w plastry, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz