reklama

poniedziałek, 17 kwietnia 2023

Liście kapusty w cieście

 

Jak długo żyję nigdy nie słyszałam o takim przepisie, aż do czasu kiedy moja koleżanka oznajmiła mi, że na jednej z grup kulinarnych zauważyła potrawę, którą dawno temu  robiła z przepisu mamy. Tak zachwalała  kapustę w cieście, że planowałam w najbliższym czasie ją przygotować i przekonać się czy jest warta polecenia. Okazja się nadarzyła, gdy córka przyniosła mi kapustę, która jej została po przygotowaniu gołąbków. Tak przygotowaną kapustę można zaserwować z różnymi sosami na bazie jogurtu, ale ja niestety nie zdążyłam tego zrobić, bo kapusta zniknęła w mgnieniu oka, czyli jest godna poleceniu. 

Składniki:

kilka liści z kapusty obgotowanych

olej do smażenia

Składniki ciasta:

4 łyżki mąki pszennej

3 jajka

3 łyżki majonezu

garść posiekanego koperku

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciast dokładnie wymieszać. Ciasto powinno wyjść gęste, by trzymało się liści i nie spływało. Obgotowane liście złożyć, panierować w cieście, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz