reklama

poniedziałek, 24 kwietnia 2023

Strogonow po mojemu

Strogonowa to danie  z pewnością większość z Was zna. Jednak jest wiele wersji i tak naprawdę nikt nie wie kto wymyślił to przepyszne danie jednogarnkowe.  "Jedna z historii opowiada o Carze Aleksandrze I, który miał być zadłużony u Stroganowów. Na część tej rodziny przykazał przyrządzić potrawę i dać jej ich nazwisko." " Druga wersja tej historii ma nieco inny przebieg: wielki książę Stroganow dowiedział się o zdradzie swojej narzeczonej. Jako zrównoważony człowiek nie chciał dać satysfakcji rywalowi i dać mu zaszczytu pojedynkowania się z nim, w kuchni więc wyraził swój sprzeciw i gniew, atakując szablą kawałek polędwicy. Z mięsa zostały tylko cienkie paski. Kucharz Carême, widząc to, przyrządził z poszatkowanej polędwicy potrawkę, a książę, jedząc kolację, miał stwierdzić, że jak nie ta narzeczona, to będzie inna, jedzenie zaś to podstawa." Ja natomiast trochę urozmaiciłam to danie dodając cukinię i przyprawy, które na co dzień używam.

 

Składniki:

600 g mięsa wołowego z udźca

1 cebula

kilka listków czosnku niedzwiedziego

300g pieczarek

 czerwona papryka

3 kiszone ogórki

200g koncentratu pomidorowego

3 łyżki mąki pszennej

olej

sól

pieprz

czosnek granulowany

sos sojowy

listek laurowy

2 kulki ziela angielskiego

Składniki marynaty:

4 łyżki oleju

2 łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki ostrej

pieprz

pieprz ziołowy

sól

Sposób przygotowania marynaty:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. 

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić  na cienkie paski, a następnie przełożyć je do przygotowanej marynaty. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki co najmniej na godzinę.  Po tym czasie mięso oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.Gdy się zrumieni wlać 2 szklanki wody, dokładnie wymieszać i przelać do garnka, dodać ziele angielskie, listek laurowy. Gotować na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Na patelnię gdzie smażyło się mięso wlać trochę oleju i  zeszklić drobno posiekaną cebulę , dodać pokrojoną  paprykę, pieczarki i cukinię . Całość dokładnie przesmażyć, a następnie dodać do mięsa, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, przykryć pokrywką i dalej gotować aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie miękka dodać ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Ewentualnie na koniec doprawić. Tak przygotowanego Strogonowa zaserwowałam z pieczywem. Smacznego.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz