Strogonowa to danie z pewnością większość z Was zna. Jednak jest wiele wersji i tak naprawdę nikt nie wie kto wymyślił to przepyszne danie jednogarnkowe. "Jedna z historii opowiada o Carze Aleksandrze I, który miał być zadłużony u Stroganowów. Na część tej rodziny przykazał przyrządzić potrawę i dać jej ich nazwisko." " Druga wersja tej historii ma nieco inny przebieg: wielki książę Stroganow dowiedział się o zdradzie swojej narzeczonej. Jako zrównoważony człowiek nie chciał dać satysfakcji rywalowi i dać mu zaszczytu pojedynkowania się z nim, w kuchni więc wyraził swój sprzeciw i gniew, atakując szablą kawałek polędwicy. Z mięsa zostały tylko cienkie paski. Kucharz Carême, widząc to, przyrządził z poszatkowanej polędwicy potrawkę, a książę, jedząc kolację, miał stwierdzić, że jak nie ta narzeczona, to będzie inna, jedzenie zaś to podstawa." Ja natomiast trochę urozmaiciłam to danie dodając cukinię i przyprawy, które na co dzień używam.
Składniki:
600 g mięsa wołowego z udźca
1 cebula
kilka listków czosnku niedzwiedziego
300g pieczarek
czerwona papryka
3 kiszone ogórki
200g koncentratu pomidorowego
3 łyżki mąki pszennej
olej
sól
pieprz
czosnek granulowany
sos sojowy
listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Składniki marynaty:
4 łyżki oleju
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
pieprz
pieprz ziołowy
sól
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na cienkie paski, a następnie przełożyć je do przygotowanej marynaty. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie mięso oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.Gdy się zrumieni wlać 2 szklanki wody, dokładnie wymieszać i przelać do garnka, dodać ziele angielskie, listek laurowy. Gotować na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Na patelnię gdzie smażyło się mięso wlać trochę oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulę , dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i cukinię . Całość dokładnie przesmażyć, a następnie dodać do mięsa, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, przykryć pokrywką i dalej gotować aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie miękka dodać ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Ewentualnie na koniec doprawić. Tak przygotowanego Strogonowa zaserwowałam z pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz