Dzisiaj miałam mieć niespodziewanych gości i trochę byłam zła, bo akurat nie miałam nic słodkiego do kawy. Po krótkim namyśle i przeglądzie lodówki zauważyłam, że mam jeszcze ciasto francuskie, które mogę śmiało wykorzystać. Przypomniałam sobie, że ostatnio u koleżanki jadłam jabłka w cieście francuskim i stwierdziłam, że nic nie stoi na przeszkodzie, by takie przygotować., tym bardziej, że jabłka to owoc, który cały czas gości w naszym domu. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę , bo całkowicie zaskoczyłam moich gości
Składniki:
1 ciasto francuskie
2 jabłka
1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
Cukier cynamonowy:
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru wymieszać z cynamonem.
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w pół plasterki ,oprószyć cukrem cynamonowym. Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości 1cm. Paskami ciasta francuskiego owinąć pół plasterki jabłka. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz