reklama

środa, 29 marca 2023

Kurczak teriyaki z brokułami

Poszukiwałam przepisu na kurczaka, ale takiego, którego jeszcze nie robiłam. Przypomniałam sobie, że kiedyś rozmawiałam z moimi znajomymi na spotkaniu integracyjnym o potrawach z różnych zakątków świata i zainteresował mnie przepis nieco zmodyfikowany na kurczaka teriyaki, który polecała Niemka, mająca kontakt z japońską kuchnią. Przepis ten długo czekał na zrealizowanie, ale opłaciło się. Tak przgotowany kurczak z dodatkiem brokułów okazał się obłędny w smaku. Serdecznie go polecam. 

Składniki:

500 g piersi z kurczaka

1 mniejszy brokuł

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka słodka mielona

olej do smażenia

Składniki sosu:

!/4 szklanki sosu sojowego

3 łyżki cukru

3 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki białego wina

1 łyżka oleju sezamowego

Dodatkowe składniki:

2 ząbki czosnku

2 torebki ryżu

cebulka zielona

Sposób przygotowania sosu:

Wszystkie składniki przeożyć do miseczki i dokadnie wymieszać. 

Sposob przgotowania:

Piersi pokroić na mniejsze kawałk obsypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 15 min, a następnie wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Brokuł podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie al dente, a następnie odcedzić i odłożyć. W między czasie do przesmażonych piersi z kurczaka dodać na środek patelni przeciśnięte przez przaskę ząbki czosnku. Chwilę przesmażyć  i wlać przygotowany sos teriyaki. Wszystko razem smażyć na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać ugotowane al dente brokuły, delikatnie wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Tak przygotowany kurczak zaserwowałam z ryżem, obsypanym pokrojoną cebulką zieloną. Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz