Poszukiwałam przepisu na kurczaka, ale takiego, którego jeszcze nie robiłam. Przypomniałam sobie, że kiedyś rozmawiałam z moimi znajomymi na spotkaniu integracyjnym o potrawach z różnych zakątków świata i zainteresował mnie przepis nieco zmodyfikowany na kurczaka teriyaki, który polecała Niemka, mająca kontakt z japońską kuchnią. Przepis ten długo czekał na zrealizowanie, ale opłaciło się. Tak przgotowany kurczak z dodatkiem brokułów okazał się obłędny w smaku. Serdecznie go polecam.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 mniejszy brokuł
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
olej do smażenia
Składniki sosu:
!/4 szklanki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki białego wina
1 łyżka oleju sezamowego
Dodatkowe składniki:
2 ząbki czosnku
2 torebki ryżu
cebulka zielona
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki przeożyć do miseczki i dokadnie wymieszać.
Sposob przgotowania:
Piersi pokroić na mniejsze kawałk obsypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 15 min, a następnie wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Brokuł podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie al dente, a następnie odcedzić i odłożyć. W między czasie do przesmażonych piersi z kurczaka dodać na środek patelni przeciśnięte przez przaskę ząbki czosnku. Chwilę przesmażyć i wlać przygotowany sos teriyaki. Wszystko razem smażyć na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać ugotowane al dente brokuły, delikatnie wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Tak przygotowany kurczak zaserwowałam z ryżem, obsypanym pokrojoną cebulką zieloną. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz