reklama

wtorek, 18 kwietnia 2023

Butter Chicken, czyli kurczak maślany

O tej potrawie już dawno słyszałam, ale jakoś obawiałam się ją przygotować ze względu na tą marynatę. Nie umiałam sobie wyobrazić kostki kurczaka marynowane w jogurcie i smażone razem z marynatą na patelni. Ale cóż, jeżeli nie spróbujesz nigdy się nie dowiesz jak ostatecznie będzie smakować ta indyjska potrawa. Ja spróbowałam i mogę  powiedzieć, że jest obłędna w smaku i można śmiało zaserwować ją na proszonym obiedzie.

 Składniki marynaty

200 g jogurtu greckiego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki garam masala

1½ łyżeczki kuminu

sól

pieprz

Składniki:

600 g piersi z kurczaka

2 łyżki masła klarowanego

1 cebula

3 ząbki czosnku

 kawałek świeżego imbiru

odrobina cynamonu

puszka pomidorów krojonych

1 łyżeczka ostrej papryki

sól

0,5 szkl. wody

¾ szklanki śmietany kremówki

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania marynaty:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do przygotowanej marynaty. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.  Następnego dnia pokroić cebulę w kostkę. Czosnek drobno posiekać, a imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane wrzucić cebulę, imbir, czosnek oraz odrobina cynamonu. Razem wszystko podsmażyć na niewielkim ogniu. Dodać kurczaka razem z marynatą i smażyć przez 10 minut. Wlać ciepłą wodę, wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Dodać pomidory z puszki, wymieszać i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką mieloną chili i jeszcze chwilę gotować. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z ryżem i surówką. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz