O tej potrawie już dawno słyszałam, ale jakoś obawiałam się ją przygotować ze względu na tą marynatę. Nie umiałam sobie wyobrazić kostki kurczaka marynowane w jogurcie i smażone razem z marynatą na patelni. Ale cóż, jeżeli nie spróbujesz nigdy się nie dowiesz jak ostatecznie będzie smakować ta indyjska potrawa. Ja spróbowałam i mogę powiedzieć, że jest obłędna w smaku i można śmiało zaserwować ją na proszonym obiedzie.
Składniki marynaty200 g jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki garam masala
1½ łyżeczki kuminu
sól
pieprz
Składniki:
600 g piersi z kurczaka
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
odrobina cynamonu
puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
0,5 szkl. wody
¾ szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do przygotowanej marynaty. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia pokroić cebulę w kostkę. Czosnek drobno posiekać, a imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane wrzucić cebulę, imbir, czosnek oraz odrobina cynamonu. Razem wszystko podsmażyć na niewielkim ogniu. Dodać kurczaka razem z marynatą i smażyć przez 10 minut. Wlać ciepłą wodę, wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Dodać pomidory z puszki, wymieszać i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką mieloną chili i jeszcze chwilę gotować. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z ryżem i surówką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz