reklama

sobota, 25 marca 2023

Sernik na zimno z truskawkami


Dzisiaj mąż znowu kupił piękne truskawki nie zapominając oczywiście o naszych wnukach, które często nas odwiedzają. Jakież było nasze zdziwienie, kiedy dzieci stwierdziły, że truskawki im się już objadły. Dlatego aby nie zmarnować ich postanowiłam przygotować sernik na zimno według mojej starej receptury. Przygotowując to szybkie ciasto zastanawiałam się dlaczego nie ma go jeszcze na moim blogu? Odpowiedz była jedna, a mianowicie ciasto to robiłam bardzo dawno temu, kiedy jeszcze nie pisałam bloga. Tak więc już czas najwyższy, żeby i tym przepisem podzielić się z moimi czytelnikami. Składniki:

3 po 200 g serki homogenizowane naturalne

2 pacz. herbatników petit beurre 

3 galaretki truskawkowe

300 g truskawek

Sposób przygotowania:

Herbatniki ułożyć na spodzie blaszki 28 x 19. 2 galaretki truskawkowe przygotować według przepisu na opakowaniu, zaś trzecią galaretkę truskawkową przygotować w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. . Serki przełożyć  do miski, a następnie wlewać powoli tężejąca galaretkę przygotowaną w połowie wody, cały czas mieszając. Tak przygotowana masę  serową wyłożyć na ułożone herbatniki. Odstawić do lodówki. Truskawki pokroić na ćwiartki, ułożyć  na zastygniętej masie serowej, a następnie wylać  na nie lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Przechowywać w lodówce. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz