reklama

sobota, 30 października 2021

Ciasto księżniczka

Nie dawno miałam okazję jeść pyszne ciasto bez pieczenia u naszej starszej córki, od której otrzymałam ten przepis. Muszę przyznać, że tak mi to ciasto zasmakowało, że koniecznie musiałam je przygotować. Jest to doskonała propozycja dla osób rozpoczynających przygodę z ciastami.. Ciasto jest  proste, szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Wierzę, że na pewno zadowoli nie jednego smakosza tego typu ciast. 

Składniki:

500 g sera Mascarpone

800 ml śmietany kremówki 30%

6 łyżek cukru pudru 

mały słoik dżemu porzeczkowego (200 g)

2 łyżki nutelli

duża paczka herbatników (220 g)

2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Do tak ubitej śmietany dodawać po łyżce sera Mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu. Masę podzielić  na dwie części, do jednej z nich dodać nutellę i miksować  przez chwilkę, aż uzyska jednolity kolor. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia,  a następnie herbatnikami, na które wyłożyć i dokładnie rozprowadzić  masę   Mascarpone z nutellą, na to herbatniki,  dżem,  herbatniki,  większość białego kremu z Mascarpone (zostawiamy kilka łyżek na posmarowanie wierzchu), herbatniki, reszta białego kremu, na koniec ciasto posypujemy kakao. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz