Nie dawno miałam okazję jeść pyszne ciasto bez pieczenia u naszej starszej córki, od której otrzymałam ten przepis. Muszę przyznać, że tak mi to ciasto zasmakowało, że koniecznie musiałam je przygotować. Jest to doskonała propozycja dla osób rozpoczynających przygodę z ciastami.. Ciasto jest proste, szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Wierzę, że na pewno zadowoli nie jednego smakosza tego typu ciast.
Składniki:
500 g sera Mascarpone
800 ml śmietany kremówki 30%
6 łyżek cukru pudru
mały słoik dżemu porzeczkowego (200 g)
2 łyżki nutelli
duża paczka herbatników (220 g)
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Do tak ubitej śmietany dodawać po łyżce sera Mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać nutellę i miksować przez chwilkę, aż uzyska jednolity kolor. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami, na które wyłożyć i dokładnie rozprowadzić masę Mascarpone z nutellą, na to herbatniki, dżem, herbatniki, większość białego kremu z Mascarpone (zostawiamy kilka łyżek na posmarowanie wierzchu), herbatniki, reszta białego kremu, na koniec ciasto posypujemy kakao. Smacznego.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz