I znowu na naszym stole pojawiła się surówka z pak choi. Jakoś nie potrafię się oprzeć temu wyjątkowemu warzywu o czym doskonale wie nasza córka Asia. To ona będąc na zakupach zaopatruje mnie w tą kapustę, która nie zawsze dostępna jest w pobliskich sklepach. Tym razem przygotowałam surówkę z dodatkiem selera naciowego i dressingu, który nadał tej surówce obłędnego smaku.
Składniki:2 małe kapusty pak choi
1 marchewka
1 jabłko
1/2 papryki czerwonej
1 łodyga selera naciowego
kawałek pora
Składniki na sos:
3 łyżki oleju
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki wody
2 łyżeczki musztardy francuskiej ziarnistej
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
3 łyżki miodu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
zioła sałatkowe
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, który zakręcić, a następnie dokładnie potrząsać słoikiem, aby składniki się połączyły.
Sposób przygotowania:
Kapustę pak choi drobno pokroić. Por i seler naciowy pokroić w pół plasterki, marchewkę , jabłko, paprykę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystko dorzucić do kapusty. Dodać sos i dokładnie całość wymieszać. Smacznego.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz