reklama

piątek, 29 października 2021

Kotlety schabowe w majonezowo musztardowej marynacie

 Kotlety schabowe rzadko goszczą na naszym stole, bo bardziej preferujemy drobiowe. Jednak kiedy już mam do dyspozycji ładny kawałek schabu przeznaczony na 5 minutowy schab do chleba to zawsze odcinam dwa kotlety, które potem przygotowuję na różne sposoby, by za każdym razem inaczej smakowały. Tym razem postanowiłam zrobić je w majonezowo musztardowej marynacie, a potem panierować je w bułce tartej i smażyć.

Wyszły bardzo soczyste, mięciutkie kotlety, które swoim smakiem jak zwykle zaskoczyły męża. 

Składniki:

2 kotlety schabowe

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Składniki marynaty:

jajko

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy

sól

pieprz ziołowy

pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać , a następnie włożyć do niej oczyszczone, rozbite  kotlety schabowe. Tak przygotowane włożyć  do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty, panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron na złoty kolor.  ten sposób przygotowane kotlety zaserwowałam z ziemniakami i kapustą szpiczastą gotowaną z boczkiem. Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz