Kotlety schabowe rzadko goszczą na naszym stole, bo bardziej preferujemy drobiowe. Jednak kiedy już mam do dyspozycji ładny kawałek schabu przeznaczony na 5 minutowy schab do chleba to zawsze odcinam dwa kotlety, które potem przygotowuję na różne sposoby, by za każdym razem inaczej smakowały. Tym razem postanowiłam zrobić je w majonezowo musztardowej marynacie, a potem panierować je w bułce tartej i smażyć.
Składniki:
2 kotlety schabowe
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Składniki marynaty:
jajko
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać , a następnie włożyć do niej oczyszczone, rozbite kotlety schabowe. Tak przygotowane włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty, panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron na złoty kolor. ten sposób przygotowane kotlety zaserwowałam z ziemniakami i kapustą szpiczastą gotowaną z boczkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz