reklama

piątek, 22 października 2021

Bałkańska zupa grzybowa

 

Mając do dyspozycji piękne borowiki, postanowiłam wykorzystać je do przygotowania bałkańskiej zupy grzybowej, o której zupełnie zapomniałam. Przepis już dawno sobie zapisałam, oglądając Makłowicza w podróży. Jest to zupełnie inna zupa, niż ta, którą  przygotowuje się w naszych domach. Jednak ja bym nie była sobą, gdybym coś w niej nie zmieniła. Dlatego grzyby suszone  mieszane po ugotowaniu rozdrobniłam i dodałam jeszcze moje przyprawy.

Wyszła cudowna w smaku zupa, taka jakiej jeszcze nie było. 

Składniki:

100 g grzybów suszonych

200 g świeżych prawdziwków

2 cebule

2 liście laurowe

2-3 łyżki kaszy gryczanej, palonej

2 ziemniaki

sól

pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

2 łyżki oleju

1 marchew

100 ml śmietany

natka koperku

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby namoczyć, ugotować na nich wywar, który będzie bazą na zupę. Po ugotowaniu, wyjąć grzyby, drobno je posiekać  i ponownie wrzucić do wywaru. Dodać całą cebulę, liście laurowe, kaszę gryczaną i posiekane w kostkę ziemniaki. Posolić. Gotować ok. 20 min. Wyjąć z wywaru całą cebulę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i marchewkę.  Przesmażone warzywa dodać do zupy. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pokrojone w duże plastry świeże grzyby i dodać do zupy. Zupę chwilę gotować, przyprawić  i  podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką koperku. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz