Po ostatnim obiedzie zostało mi trochę makaronu świderki pełnoziarnistego i szkoda było mi go wyrzucić. Czytając mojego bloga zapewne dowiedzieliście się, że nie lubię wyrzucać jedzenia. Za każdym razem, jeśli coś pozostaje mi po przygotowaniu jakiegoś dania, natychmiast kombinuję, by wykorzystać je do przygotowania czegoś nowego. Tym razem przegotowałam makaron z sosem śmietanowym z dodatkiem warzyw i pieczarek.
To szybkie w przygotowaniu danie okazało się pyszne i sycące.Składniki:
200 g ugotowanego makaronu
papryka zielona
papryka żółta
4 łodygi selera naciowego
200 g pieczarek
2 łyżki pasty pomidorowej
olej
sól
pieprz
1/2 łyżeczki przyprawy ras el hanout
1/2 szklanki słodkiej śmietanki Rama
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić pokrojone w paski papryki, pokrojony w pół plasterki seler naciowy, pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko przesmażyć. Dodać trochę wody i dusić do miękkości. Doprawić , dodać pastę pomidorową, wlać śmietankę i chwilę gotować do zgęstnienia sosu. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i serwować posypany drobno posiekaną natką selera naciowego. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz