reklama

poniedziałek, 25 października 2021

Makaron z selerem naciowym, pieczarkami, papryką w sosie śmietanowym

 

Po ostatnim obiedzie zostało mi trochę makaronu świderki pełnoziarnistego i szkoda było mi go wyrzucić. Czytając mojego bloga zapewne dowiedzieliście się, że nie lubię wyrzucać jedzenia. Za każdym razem, jeśli coś pozostaje mi po przygotowaniu jakiegoś dania, natychmiast kombinuję, by wykorzystać je do przygotowania czegoś nowego. Tym razem przegotowałam makaron z sosem śmietanowym z dodatkiem warzyw i pieczarek.

To szybkie w przygotowaniu danie okazało się pyszne i sycące. 

Składniki:

200 g ugotowanego makaronu

papryka zielona

papryka żółta

4 łodygi selera naciowego

200 g pieczarek

2 łyżki pasty pomidorowej

olej

sól

pieprz 

1/2 łyżeczki  przyprawy ras el hanout

1/2 szklanki słodkiej śmietanki Rama

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić pokrojone w paski papryki,  pokrojony w pół plasterki seler naciowy, pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko przesmażyć. Dodać trochę wody i  dusić do miękkości. Doprawić , dodać pastę pomidorową,  wlać śmietankę i chwilę gotować do zgęstnienia sosu. Na koniec dodać  ugotowany makaron, wymieszać i serwować posypany drobno posiekaną natką selera naciowego. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz