reklama

czwartek, 21 października 2021

Brukselka z kurczakiem, pieczarkami i selerem naciowym

I znów w naszej kuchni znalazła się brukselka, a co za tym idzie  kompletna pustka w głowie co z niej przygotować. Na szczęście miałam jeszcze do dyspozycji pierś z kurczaka, pieczarki, marchewki, seler naciowy, moje ulubione przyprawy i z tych składników postanowiłam ugotować taki a la gulasz. Potrawa, która powstała okazała się obłędna w smaku, a zaserwowana z ryżem stała się doskonałym daniem obiadowym. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

100 g boczku wędzonego

200 g pieczarek

mała cebula

1 większa marchewka

700 g brukselki

3 łodygi selera naciowego

200 ml śmietana rama

2 łyżeczki skrobi

sól

pieprz

pieprz ziołowy

kurkuma

chili

imbir

cynamon

kmin rzymski

kolendra suszona

Sposób przygotowania:

Brukselkę obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie odcedzić.  Boczek wędzony pokroić i stopić na głębokiej patelni. Dodać pokrojoną cebulę i pokrojone piersi z kurczaka. Wszystko przesmażyć.  Dodać obraną i pokrojoną w pół krążki marchewkę, seler naciowy,  pokrojone w ćwiartki pieczarki i przesmażyć. Dodać  150 ml wody i dusić. Śmietanę wymieszać z przyprawami i ze skrobią, a następnie wlać do mięsa z warzywami. Wymieszać, dodać ugotowaną brukselkę i razem chwilę gotować pod przykryciem. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz