I znów w naszej kuchni znalazła się brukselka, a co za tym idzie kompletna pustka w głowie co z niej przygotować. Na szczęście miałam jeszcze do dyspozycji pierś z kurczaka, pieczarki, marchewki, seler naciowy, moje ulubione przyprawy i z tych składników postanowiłam ugotować taki a la gulasz. Potrawa, która powstała okazała się obłędna w smaku, a zaserwowana z ryżem stała się doskonałym daniem obiadowym.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
100 g boczku wędzonego
200 g pieczarek
mała cebula
1 większa marchewka
700 g brukselki
3 łodygi selera naciowego
200 ml śmietana rama
2 łyżeczki skrobi
sól
pieprz
pieprz ziołowy
kurkuma
chili
imbir
cynamon
kmin rzymski
kolendra suszona
Sposób przygotowania:
Brukselkę obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie odcedzić. Boczek wędzony pokroić i stopić na głębokiej patelni. Dodać pokrojoną cebulę i pokrojone piersi z kurczaka. Wszystko przesmażyć. Dodać obraną i pokrojoną w pół krążki marchewkę, seler naciowy, pokrojone w ćwiartki pieczarki i przesmażyć. Dodać 150 ml wody i dusić. Śmietanę wymieszać z przyprawami i ze skrobią, a następnie wlać do mięsa z warzywami. Wymieszać, dodać ugotowaną brukselkę i razem chwilę gotować pod przykryciem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz