Odkąd w naszej kuchni znalazła się przyprawa kebab gyros, chodziła za mną zupa z tą przyprawą, ale nie taka, którą można znaleźć w internecie, tylko taka moja, w której połączę takie składniki, że nawet wam się nie śniły. Oczywiście nie może się obejść bez piersi z kurczaka zaprawionej przyprawą kebab gyros, ale pozostałe składniki to zbieranina z wszystkich dostępnych składników w mojej spiżarce. Wyszła fenomenalna w smaku zupa, którą naprawdę warto przygotować, skosztować, a może i później polecić.
Składniki:
3 piersi z kurczaka
200 g pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
puszka pokrojonych pomidorów
kukurydza konserwowa
serek topiony śmietankowy
1/2 szklanki śmietany rama
1 łyżka cebulki prażonej
1 1/2 l bulionu
1/2 pacz. przyprawy kebab gyros
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka czerwona mielona
papryka ostra
1 łyżeczka przyprawy kebab gyros
Sposób przygotowania:
Piersi umyć i pokroić w paski, a następnie mięso obsypać przyprawą kebab gyros , wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wrzucić na rozgrzany olej, przesmażyć i odstawić. W między czasie pokroić w plasterki pieczarki i wrzucić na gorący olej w garnku. Chwilę przesmażyć, dodać pokrojone w paski papryki, wymieszać i przesmażyć. Wlać bulion i gotować do miękości warzyw. Dodać przesmażone piersi z kurczaka, odsączoną kukurydzę, serek topiony i gotować do rozpuszczenia sera. Na koniec dodać pomidory z puszki, doprawić, dodać prażoną cebulkę, chwilę gotować. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz