reklama

poniedziałek, 6 września 2021

Zupa kebab - gyros po mojemu

Odkąd w naszej kuchni znalazła się przyprawa kebab gyros, chodziła za mną zupa z tą przyprawą, ale nie taka, którą można znaleźć w internecie, tylko taka moja, w której połączę takie składniki, że nawet wam się nie śniły. Oczywiście nie może się obejść bez piersi z kurczaka zaprawionej przyprawą kebab gyros, ale pozostałe składniki to zbieranina z wszystkich dostępnych składników w mojej spiżarce. Wyszła fenomenalna w smaku zupa, którą naprawdę warto przygotować, skosztować, a może i później polecić. 

Składniki:

3 piersi z kurczaka

200 g pieczarek 

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 papryka zielona

puszka pokrojonych pomidorów

kukurydza konserwowa

serek topiony śmietankowy

1/2 szklanki śmietany rama

1 łyżka cebulki prażonej

1 1/2 l bulionu

1/2 pacz. przyprawy kebab gyros

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka czerwona mielona

papryka ostra

1 łyżeczka przyprawy kebab gyros

Sposób przygotowania:

Piersi umyć i pokroić w paski, a następnie  mięso obsypać przyprawą kebab gyros , wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie  wrzucić na rozgrzany olej,  przesmażyć i odstawić. W między czasie pokroić w plasterki pieczarki i wrzucić na gorący olej w garnku. Chwilę przesmażyć, dodać pokrojone w paski papryki, wymieszać i przesmażyć. Wlać  bulion i gotować do miękości warzyw. Dodać przesmażone piersi z kurczaka, odsączoną kukurydzę, serek topiony i gotować do rozpuszczenia sera. Na koniec dodać pomidory z puszki, doprawić, dodać prażoną cebulkę, chwilę gotować. Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz