Ostatnio zauważyłam, że co raz częściej zdarzało mi się nie mieć pomysłu na obiad. Dlatego postanowiłam to radykalnie zmienić i wraz z mężem zaczęliśmy planować obiady z tygodniowym wyprzedzeniem. Jednym z takich zaplanowanych obiadów były pulpeciki w sosie porowym. Robiłam kiedyś rybę w sosie porowym, dlatego pomyślałam sobie, że pulpeciki mięsne, które miałam w planie przygotować mogą równie dobrze smakować z takim sosem.
I to było to. Tak przygotowane pulpeciki zaserwowane z ryżem okazały się pysznym i pożywnym daniem obiadowym.Składniki na pulpeciki:
600 g mięsa mielonego
1 jajko
1 mała cebula
2 - 3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
czosnek granulowany
sos sojowy
Sposób przygotowania pulpecików:
Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wymieszać, a następnie uformować pulpety trochę większe od orzecha włoskiego. Pulpety wrzucić do gotującego się wody. W między czasie przygotować sos.
Składniki na sos:
1 por sałatkowy
1/2 szklanki śmietany rama
2 łyżeczki skrobi
1 łyżka masła klarowanego
1 szkl. wywaru z gotowania pulpecików
sól
pieprz
pieprz ziołowy
curry
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania sosu:
Por dokładnie oczyścić z obwiędłych liści, umyć i pokroić w pół krążki. Na patelni rozgrzać masło, a następnie wrzucić pory i dusić je kilka minut, cały czas mieszając. Dodać wywar z gotowania pulpecików i dalej gotować na małym ogniu. Na koniec wlać śmietanę wymieszaną z skrobią, przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, curry, gałką muszkatołową i chwilę jeszcze gotować na małym ogniu. Do tak przygotowanego sosu włożyć pulpeciki i jeszcze chwilę gotować na małym ogniu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz