reklama

środa, 1 września 2021

Pulpeciki w sosie porowym

Ostatnio zauważyłam, że co raz częściej zdarzało mi się nie mieć pomysłu na obiad. Dlatego postanowiłam to radykalnie zmienić i wraz z mężem zaczęliśmy planować obiady z tygodniowym wyprzedzeniem. Jednym z takich zaplanowanych obiadów były pulpeciki w sosie porowym. Robiłam kiedyś rybę w sosie porowym, dlatego pomyślałam sobie, że pulpeciki mięsne, które miałam w planie przygotować mogą równie dobrze smakować z takim sosem.

I to było to. Tak przygotowane pulpeciki zaserwowane z ryżem okazały się pysznym i pożywnym daniem obiadowym. 

Składniki na pulpeciki:

600 g mięsa mielonego

1 jajko

1 mała cebula

2 - 3 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka słodka mielona

czosnek granulowany

sos sojowy

Sposób przygotowania pulpecików:

Wszystkie składniki  na pulpety dokładnie wymieszać, a następnie uformować pulpety trochę większe od orzecha włoskiego. Pulpety wrzucić do gotującego się wody. W między czasie przygotować sos.

Składniki na sos:

1 por sałatkowy

1/2 szklanki śmietany rama

2 łyżeczki skrobi

1 łyżka masła klarowanego

1 szkl. wywaru z gotowania pulpecików

sól

pieprz 

pieprz ziołowy

curry

gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania sosu:

Por dokładnie oczyścić z obwiędłych liści, umyć i pokroić w pół krążki. Na patelni rozgrzać masło, a następnie wrzucić pory i dusić je kilka minut, cały czas mieszając. Dodać wywar z gotowania pulpecików i dalej gotować na małym ogniu. Na koniec wlać śmietanę wymieszaną z skrobią, przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, curry, gałką muszkatołową i chwilę jeszcze gotować na małym ogniu.  Do tak przygotowanego sosu włożyć pulpeciki i jeszcze chwilę gotować na małym ogniu. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz