Marynowaną paprykę robię co roku, ale ostatnio miałam okazję spróbować paprykę marynowaną z miodem, o której już dawno słyszałam, ale jakoś nie byłam do niej przekonana. Wiadomo każdy przygotowuje przetwory według przepisów rodzinnych, albo według sprawdzonych przepisów przyjaciół. Jednak po spróbowaniu tej papryki, którą otrzymałam w prezencie musiałam koniecznie ją przygotować. Po kilku dniach nie wytrzymałam i skosztowałam tak przygotowaną paprykę, by przekonać się, czy jest tak samo pyszna.
Stwierdziłam, że pobija moją marynowaną i koniecznie zasługuje na to, żeby znaleźć się na czołowym miejscu wśród naszych zimowych zapasów.Składniki:
1 kg papryki czerwonej
Składniki zalewy:
2 szkl. wody
1 szkl. octu 10 %
1 szkl. cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki miodu
kilka kulek ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu
2 listki laurowe
1 łyżka gorczycy
Sposób przygotowania :
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kawałki według uznania, umyć i ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach. Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować, a następnie gorącą zalać paprykę. Zakręcić i pasteryzować w nagrzanym do 130 piekarniku 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz