reklama

wtorek, 7 września 2021

Papryka marynowana z miodem

 

Marynowaną paprykę robię co roku, ale ostatnio miałam okazję spróbować paprykę marynowaną z miodem, o której już dawno słyszałam, ale jakoś nie byłam do niej przekonana. Wiadomo każdy przygotowuje przetwory  według przepisów rodzinnych, albo według sprawdzonych przepisów przyjaciół. Jednak po spróbowaniu tej papryki, którą otrzymałam w prezencie musiałam koniecznie ją przygotować. Po kilku dniach nie wytrzymałam i skosztowałam tak przygotowaną paprykę, by przekonać się, czy jest tak samo pyszna.

Stwierdziłam, że  pobija moją marynowaną i koniecznie zasługuje na to, żeby znaleźć się na czołowym miejscu wśród naszych zimowych zapasów. 

Składniki:

1 kg papryki czerwonej

Składniki zalewy:

2 szkl. wody

1 szkl. octu 10 %

1 szkl. cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki miodu

kilka kulek ziela angielskiego

kilka kulek pieprzu

2 listki laurowe

1 łyżka gorczycy

Sposób przygotowania :

Paprykę oczyścić z  gniazd nasiennych, pokroić w kawałki według uznania, umyć i ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach. Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować, a następnie gorącą zalać paprykę. Zakręcić i pasteryzować w nagrzanym do 130 piekarniku 25 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz