Jak zauważyliście to w tym roku na brak grzybów nie możemy narzekać. Dlatego u nas oprócz suszonych, kiszonych, marynowanych, mrożonych jeszcze mam do dyspozycji grzyby, z których mogę wyczarować jakieś dania obiadowe. Tym razem mieliśmy ochotę na zupę, ale jakąś nową wersję i dlatego postanowiłam wykorzystać jak zwykle to co znajdowało się w lodówce, czyli por, marchewkę, śmietany i przygotować coś nowego.
Fakt, że przygotowałam już kiedyś zupę grzybową z kaszą, czy inną wersję z warzywami i ziemniakami, ale były to zupy zupełnie inne w smaku.Składniki:
500 g grzybów leśnych
2 marchewki
kawałek białej części pora
1 łyżka masła
100 g kaszy jęczmiennej
2 łyżki kwaśnej śmietany
100 ml śmietany rama 7 %
garść posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy
Sposób przygotowania:
Grzyby obrać, wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka na roztopione masło i przesmażyć. Następnie wrzucić pokrojone w krążki pory, marchewkę pokrojoną w talarki i chwilę przesmażyć. Zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie, listek laurowy, pozostałe przyprawy oraz kaszę jęczmienną i gotować do miękkości. Na koniec dodać do zupy obydwie śmietany rozmieszane w słoiczku wraz z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podawać z posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz