reklama

wtorek, 14 września 2021

Zupa grzybowa z porem, marchewką i kaszą

Jak zauważyliście to w tym roku na brak grzybów nie możemy narzekać. Dlatego u nas oprócz suszonych, kiszonych, marynowanych, mrożonych jeszcze mam do dyspozycji grzyby, z których mogę wyczarować jakieś dania obiadowe. Tym razem mieliśmy ochotę na zupę, ale jakąś nową wersję i dlatego postanowiłam wykorzystać jak zwykle to co znajdowało się w lodówce, czyli por,  marchewkę,  śmietany i przygotować coś nowego.

Fakt, że przygotowałam już kiedyś zupę grzybową z kaszą, czy inną wersję z warzywami i ziemniakami,  ale były to zupy  zupełnie inne w smaku. 

Składniki:

500 g grzybów leśnych

2 marchewki

kawałek białej części pora

1 łyżka masła

100 g kaszy jęczmiennej

2 łyżki kwaśnej śmietany

100 ml śmietany rama 7 %

garść posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

Sposób przygotowania:

Grzyby obrać, wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka  na roztopione masło i przesmażyć.  Następnie wrzucić pokrojone w krążki pory, marchewkę pokrojoną w talarki i chwilę przesmażyć. Zalać  gorącą wodą, dodać ziele angielskie, listek laurowy, pozostałe przyprawy oraz kaszę jęczmienną i gotować do miękkości.  Na koniec dodać do zupy obydwie śmietany rozmieszane w słoiczku wraz z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podawać z posiekaną natką pietruszki. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz