Często zastanawiałam się, co przygotować jako przystawkę na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne, czy spotkania z przyjaciółmi i w końcu postanowiłam, że musi to być coś wow. Dlatego postawiłam na coś nowego, czyli koktajl z krewetek. Wprawdzie krewetki to nie nowość w naszej kuchni, bo już była sałatka, która przypadła nam do gustu, ale tym razem to coś zupełnie innego.
Tym bardziej, że wielu naszych znajomych, czy rodzina to ludzie światowi i na pewno nie pogardzą krewetkami, chociaż nie wszyscy znają ten rarytas.Składniki:
200 g krewetek koktajlowych
2 płaskie łyżki masła
białe wino
sól
pieprz
Składniki warzywne:
kawałek ogórka zielonego
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 małej pomarańczowej papryki
1/2 małej zielonej papryki
2 listki sałaty lodowej
2 - 3 pomidorki koktajlowe
awokado
Składniki sosu:
3 łyżki majonezu
2 łyżki Brendy
łyżka ketchupu
słodka papryka
ostra papryka
sól
pieprz
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojony w plasterki czosnek. Przesmażyć, a następnie dodać krewetki, sól, pieprz i podlać białym winem. Dusić około 2 minut. Wszystkie składniki warzywne pokroić w drobną kostkę, a następnie wymieszać z częścią sosu i przełożyć do pucharków. Na koniec dodać krewetki i dodać resztę sosu. Włożyć do lodówki i schłodzić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz