reklama

środa, 8 września 2021

Ryż z indykiem, brokułami i pieczarkami

 

Coraz częściej mąż przegląda wszystkie książki kucharskie, które zgromadziliśmy. Jednak ostatnio bardzo interesują go przepisy z książki, którą otrzymaliśmy w prezencie od naszego  syna  i synowej  o żywieniu osób w starszym wieku. Tam znalazł taką zapiekankę z ryżu, indyka i brokułów, ale po przeanalizowaniu tego przepisy stwierdziłam, że z takich składników mogę przygotować doskonałą potrawę bez sera, za którym mój mąż nie przepada i przygotowaną na patelni. Miałam rację, przynajmniej tak stwierdziła moja połówka.

Takie a la risotto wyszło super w smaku i na pewno zasługuje na powtórkę. 

Składniki:

400 g piersi z indyka

mała cebula

200 g pieczarek

1 mniejszy brokuł

100 g ryżu

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka słodka mielona

czosnek mielony

olej do smażenia

300 ml bulionu warzywnego

posiekana natka pietruszki

dodatkowo 1/2 łyżeczki curry

Sposób przygotowania:

Piersi umyć i pokroić w paski, a następnie  mięso obsypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie  wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka i wrzucić do mięsa. Razem przesmażyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki oraz rozdrobniony brokuł. Razem wszystko chwilę przesmażyć, dodać ryż, wlać 300 ml bulionu warzywnego i wszystko dusić do miękkości pod przykryciem. Ewentualnie przyprawić solą, pieprzem i  curry. Serwować posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz