Coraz częściej mąż przegląda wszystkie książki kucharskie, które zgromadziliśmy. Jednak ostatnio bardzo interesują go przepisy z książki, którą otrzymaliśmy w prezencie od naszego syna i synowej o żywieniu osób w starszym wieku. Tam znalazł taką zapiekankę z ryżu, indyka i brokułów, ale po przeanalizowaniu tego przepisy stwierdziłam, że z takich składników mogę przygotować doskonałą potrawę bez sera, za którym mój mąż nie przepada i przygotowaną na patelni. Miałam rację, przynajmniej tak stwierdziła moja połówka.
Takie a la risotto wyszło super w smaku i na pewno zasługuje na powtórkę.Składniki:
400 g piersi z indyka
mała cebula
200 g pieczarek
1 mniejszy brokuł
100 g ryżu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
czosnek mielony
olej do smażenia
300 ml bulionu warzywnego
posiekana natka pietruszki
dodatkowo 1/2 łyżeczki curry
Sposób przygotowania:
Piersi umyć i pokroić w paski, a następnie mięso obsypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka i wrzucić do mięsa. Razem przesmażyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki oraz rozdrobniony brokuł. Razem wszystko chwilę przesmażyć, dodać ryż, wlać 300 ml bulionu warzywnego i wszystko dusić do miękkości pod przykryciem. Ewentualnie przyprawić solą, pieprzem i curry. Serwować posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz