Od dłuższego czasu kombinuję w mojej kuchni z różnymi kiszonkami. Dlatego pokusiło mnie, by pokombinować również z grzybami. Wiele słyszałam na ten temat, ale jakoś nigdy nie miałam odwagi przygotować grzyby kiszone. Dopiero kiedy mąż zaopatrzył mnie w grzyby , na które nie miałam pomysłu, przypomniał mi się przepis na grzyby kiszone. Zdecydowałam się je zrobić i dzisiaj po 4 tygodniach odważyłam się je spróbować.
Byłam zaskoczona ich smakiem i już myślę do czego je wykorzystać, o ile wcześniej je nie spałaszujemy.Składniki:
1 kg kozaków młodych
duża cebula
sól
łyżeczka cukru
kilka kulek ziela angielskiego
2 listki laurowe
Składniki solanki:
1,5 łyżki soli
1,5 łyżeczki cukru
2 - 3 łyżki soku z ogórków kiszonych
Sposób przygotowania:
Kapelusze kozaków oczyścić, a następnie wypłukać i krótko obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odłożyć do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. W wyparzonym 1 litrowym słoiku ułożyć warstwę cebuli następnie wyłożyć grzyby, posyp je niewielką ilością soli i cukru. Ułożyć kolejną warstwę cebuli, grzybów i przypraw, aż do wyczerpania grzybów. Na wierzchu ułożyć warstwę cebuli. W między czasie przegotować solankę z podanych składników i wlać do słoika z grzybami, zakręcić i odstawić na co najmniej 4 tygodnie. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz