reklama

czwartek, 9 września 2021

Grzyby kiszone

 

Od dłuższego czasu  kombinuję w mojej kuchni z różnymi kiszonkami. Dlatego pokusiło mnie, by   pokombinować również  z grzybami. Wiele słyszałam na ten temat, ale jakoś nigdy nie miałam odwagi przygotować grzyby kiszone. Dopiero kiedy mąż zaopatrzył mnie w grzyby , na które nie miałam pomysłu, przypomniał mi się przepis na grzyby kiszone. Zdecydowałam się je zrobić  i dzisiaj po 4 tygodniach odważyłam się je spróbować.

Byłam zaskoczona ich smakiem i już myślę do czego je wykorzystać, o ile wcześniej je nie spałaszujemy. 

Składniki:

1 kg kozaków młodych

duża cebula

sól

łyżeczka cukru

kilka kulek ziela angielskiego

2 listki laurowe

Składniki solanki:

1,5 łyżki soli

1,5 łyżeczki cukru

2 - 3 łyżki soku z ogórków kiszonych

Sposób przygotowania:

Kapelusze kozaków oczyścić, a następnie wypłukać i krótko obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odłożyć do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w plasterki.  W wyparzonym 1 litrowym słoiku ułożyć warstwę cebuli  następnie wyłożyć  grzyby,  posyp je niewielką ilością soli i cukru.  Ułożyć  kolejną warstwę cebuli, grzybów i przypraw, aż do wyczerpania grzybów. Na wierzchu ułożyć warstwę cebuli. W  między czasie przegotować solankę z podanych składników i wlać do słoika z grzybami, zakręcić i odstawić na co najmniej 4 tygodnie. Smacznego.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz