reklama

wtorek, 31 sierpnia 2021

Placki z patisona, cukinii i ziemniaków

Oj! jak ja uwielbiam placki ziemniaczane, a co za tym idzie również z różnymi dodatkami, o czym już nie raz pisałam i polecałam moje przepisy. Tym razem postanowiłam przygotować je z patisona, cukinii i ziemniaków, by przekonać się jakie teraz wyjdą w smaku. Muszę przyznać, że takie placki mogę jeść codziennie. Jednak najważniejsza jest aprobata mojego męża i córki, którzy zaskoczeni oczywiście pozytywnie byli moją wersją.

 Składniki:

1 średni patison

1 mniejsza cukinia

2 wieksze ziemniaki

mała cebula

jajko

mąka

sól

pieprz

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Patison umyć, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie wraz z cukinią  zetrzeć na tarce o dużych  oczkach. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Wszystko wymieszać z jajkiem i mąką, a następnie doprawić sola i pieprzem.  Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na złocisty kolor. Tak przygotowane placki zaserwowałam z koperkową śmietaną. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz