Oj! jak ja uwielbiam placki ziemniaczane, a co za tym idzie również z różnymi dodatkami, o czym już nie raz pisałam i polecałam moje przepisy. Tym razem postanowiłam przygotować je z patisona, cukinii i ziemniaków, by przekonać się jakie teraz wyjdą w smaku. Muszę przyznać, że takie placki mogę jeść codziennie. Jednak najważniejsza jest aprobata mojego męża i córki, którzy zaskoczeni oczywiście pozytywnie byli moją wersją.
Składniki:1 średni patison
1 mniejsza cukinia
2 wieksze ziemniaki
mała cebula
jajko
mąka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Patison umyć, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie wraz z cukinią zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Wszystko wymieszać z jajkiem i mąką, a następnie doprawić sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na złocisty kolor. Tak przygotowane placki zaserwowałam z koperkową śmietaną. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz